Audictus Creator

Słuchawki łatwe do transportu

Więcej...

Lenovo Yoga 530

Notebook i tablet w jednym

Więcej...

Audictus Endorphine

Prawdziwa przyjemność ze słuchania

Więcej...

Netatmo Wheather Station

Stacja pogodowa o dużych możliwościach

Więcej...

Audictus Dreamer

Słuchawki do każdej muzyki

Więcej...

Ciekawe statystyki


61% firm odnotowało co najmniej jeden incydent związany z nieuprawnionym dostępem do danych z poziomu urządzeń drukujących
Najnowszy raport NASK wskazuje, że w Polsce zarejestrowanych jest prawie 2,6 mln nazw domen. W porównaniu z wynikiem sprzed roku liczba ta wzrosła o ponad 20 tys. W czwartym kwartale 2018 r. dziennie rejestrowano ...
Jak wynika z danych Gemiusa w styczniu 2019 roku niemal 16 proc. komputerów używanych w Polsce działało z systemem Windows 7, zaś  Windows 10 oraz Windows 8.1 miały po 20 proc. udziału
Obecnie gracze najchętniej  wykorzystują podczas gamingu komputery PC (ponad 80%), jednak badanie AVM pokazuje bardzo szybki rozwój i wzrost zainteresowania grami na urządzeniach mobilnych. 
Z raportu BSA Global Software Survey opublikowanego w 2014 roku wynika, że 51 proc. oprogramowania zainstalowanego w Polsce w poprzednim roku nie miało licencji, w porównaniu z 43 proc. w skali ...
Z najnowszych badań przeprowadzonych na próbie ponad 600 tys. serwisów WWW wynika, że 41% z nich odwiedzanych jest spoza terytorium Polski
Obecnie, zgodnie ze statystykami podawanymi przez Newzoo, gry są rozrywką już dla przeszło 2,2 miliarda osób, które tylko w zeszłym roku wygenerowały przychód na poziomie 110 miliardów dolarów
W 2016 roku aż 43 % ankietowanych uważało, że zakupy w internecie są ryzykowne. Rok później liczba ta spadła do 38 %,

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podziel się ze mną swoimi uwagami na temat mojego bloga, co Ci się podoba, co Ci się nie podoba, jakie recenzje chciałbyś tu zobaczyć itp.

Kliknij mnie

 

Test wideorejestratora Media-tech MT4060

  • Opublikowano: niedziela, 16, lipiec 2017 07:10
  • 16 Lip

Spis treści

Wideorejestratory samochodowe to urządzenia, które są coraz popularniejsze. Kiedyś stać na nie było tylko nielicznych kierowców, dziś natomiast może je posiadać praktycznie każdy. Są tańsze i na dodatek oferują znacznie więcej niż modele sprzed trzech czy czterech lat. Wystarczy spojrzeć na MT4060 - urządzenie oferowane przez Media-tech, które dziś Wam przybliżę.

Kamera, o której dziś opowiem jest bardzo nietypowa - przynajmniej w porównaniu do tych wideorejestratorów, z którymi miałem do tej pory do czynienia. Nietypowość przejawia się w kilku aspektach.

Konstrukcja

Przede wszystkim MT4060 ma nietypowy kształt, co przekłada się również na sposób montażu. O ile wszystkie (a przynamniej zdecydowana większość) urządzeń tego typu ma kształt prostokątny z obiektywem umieszczonym z jednej strony i wyświetlaczem z drugiej, ten nie ma prostokątnego kształtu i nie ma wyświetlacza. Kształt najlepiej przedstawią zdjęcia, które zamieszczam poniżej.

wideorejestrator media tech mt4060 1 20170715 1405997176

Kamera samochodowa Media-tech MT4060

Jak widać, na górnej powierzchni znajduje się gniazdo montażowe dla uchwytu mocującego kamerę. I tu mamy kolejne odstępstwo od standardu - uchwyt ten jest przyklejany do sufitu, szyby za lusterkiem lub kokpitu. Ponieważ obiektyw zamontowany jest w taki sposób, że możemy korygować jego położenie w pionie, teoretycznie bez różnicy jest czy wideorejestrator zamontujemy na dole czy na górze kabiny samochodu. Oczywiście umieszczenie u góry pozwala na uzyskanie lepszej perspektywy i jest to położenie, które zalecam. Montaż na dole mogę sobie wyobrazić w dużych pojazdach ciężarowych, które nie mają z przodu wystającego silnika, którego maska zasłaniałaby obraz.

wideorejestrator media tech mt4060 2 20170715 2067702283

Obiektyw ma możliwość regulacji (góra i dół)

MT4060 wyposażono w dwa przyciski sterujące, które oznaczono uniwersalnymi wytłoczeniami - aparatem i znakiem zasilania. Łatwo się więc domyślić, że jeden przycisk uruchamia urządzenie, a drugi po naciśnięciu wykonuje zdjęcie. Zdjęcia i filmy zapisywane są na karcie pamięci, której gniazdo umieszczono z boku obudowy. Jak łatwo zauważyć na zdjęciach, została ona wyposażona w szereg otworów wentylacyjnych, które mają zapewnić dobre chłodzenie układów umieszczonych w środku obudowy.

wideorejestrator media tech mt4060 3 20170715 1937994367

Widok na kamerę z boku - z gniazdem na kartę pamięci (karty nie ma w zestawie)

Jak widać na zdjęciach przewód jest wyprowadzony z tyłu obudowy. I tu znów pojawia się odstępstwo od standardu. Przewód jest stosunkowo krótki i zakończony jest okrągłym specjalizowanym wtykiem. Możemy do niego podłączyć zasilacz samochodowy (z zapalniczki) z odpowiednio zakończonym przewodem lub też możemy kamerę podłączyć do instalacji elektrycznej pojazdu. To ostatnie automatyzuje nam włączanie kamery - uruchamiamy silnik i w tym samym momencie uruchamiamy wideorejestrator. Załączona instrukcja w dość przystępny sposób pokazuje, jak można to zrobić. Przypomnę, że większość wideorejestratorów (chyba wszystkie z którymi miałem do tej pory do czynienia) zasilane były z zapalniczki za pośrednictwem przewodu miniUSB. Pozwalało to podłączyć kamerę do komputera i wykorzystać ją jako kamerę internetową, czy dysk zewnętrzny, z którego można skopiować filmy i zdjęcia. W tym przypadku niestety takiej opcji nie ma - w zestawie nie ma przewodu, który pozwoliłby podłączyć kamerę do komputera. Są za to długie przewody pozwalające na podłączenie zasilania z zapalniczki lub bezpośrednio z instalacji samochodu.

wideorejestrator media tech mt4060 6 20170715 1921029612

Przyciski sterujące kamerą

Pliki z kamery możemy pobrać na dwa sposoby:
- korzystając z odpowiedniego gniazda w laptopie lub zewnętrznego czytnika kart pamięci
- przy pomocy aplikacji na smartfonie (lub tablecie) komunikującej się z kamerą za pośrednictwem sieci bezprzewodowej.
To ostatnie to kolejny aspekt odróżniający MT4060 od innych kamer samochodowych. Co prawda niektóre z dostępnych na rynku modeli umożliwiają już komunikację bezprzewodową i pogląd obrazu rejestrowanego przez kamerę, ale są one wyposażone w wyświetlacz. W tym przypadku wyświetlaczem jest ekran smartfonu. To oczywiście powoduje pewne konsekwencje, ale o nich opowiem w części poświęconej użytkowaniu.

wideorejestrator media tech mt4060 13 20170715 1236680505

Zamontowana kamera

Komentarze   

# Radek 2017-08-20 18:23
Jak brak obsługi poza samochodem jak łączysz się z kamerką za pośrednictwem WIFI.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2017-08-21 11:18
kwestia zasilania - masz zasilacz tylko samochodowy
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# adalb 2017-12-03 19:33
Fajny, tylko dlaczego nie ma polskiego menu, to dosyc istotna wada.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Sten 2017-12-07 17:56
Konkretny test i opinia ze wskazaniem istotnych dla mnie szczegółów - ustawialny obiektyw , gniazdo USB w zasilaczu - złącze na kablu zasilania . Brakuje dokładnego opisu sposobu mocowania - czy daje możliwośc zdejmowania i zabierania kamery z samochodu?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Piotr 2017-12-07 20:32
Z tego co widziałem w innym teście to jest możliwość łatwego wypiecia kamery z mocowania. Wysuwa się ją tylko z mocowania i odpina przewodzik i kamera jest wolna.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2017-12-08 07:44
NA jednym ze zdjec pokazalem górną częśc kamery, jest tam gniazdo na uchwyt. Wyjęcie z tego uchwytu jest proste, można kamerę zabrac ze sobą wysiadając z samochodu.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Piotr 2017-12-08 22:38
W jednej z recenzji padło stwierdzenie, że kamerka mocno nagrzewa się w czasie pracy. Czy ktoś może to potwierdzić? Czy wpływa to na działanie, powoduje zawieszenie sprzętu itp? Ciekawe jak z żywotnością...
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Arek 2018-10-30 11:32
nie nagrzewa sie , jestlekko ciepła
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# andre 2017-12-11 19:02
Witam, używam kamerki od tygodnia, obraz super, jakosc nagran tez, jedyne co mnie wkurza, co odkryłem i z czym cały czas walczę, to zapis materialu, mimo ze mam ustawione sekwencje 5 minutowe, kamerka tnie filmiki od kilku sekundowych do max 3 minut, a co najgorsze, przestaje nagrywac podczas postojów, np. na swiatłach, jezdze glownie po miescie i po przejrzeniu materialu sa dziury w nagraniu, od 10 sekund nawet do minuty, glownie podczas postojow w korku i na swiatlach,oczyw iscie zasilanie caly czas ma, mozna podejrzec obraz na smartfonie, jednak jak by z czujnika ruchu przestaje nagrywac podczas postojow.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2017-12-11 20:25
sprawdź czy masz wszystko dobrze ustawione
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# andre 2017-12-12 23:06
witam, udało mi się rozwiązać problem przerw w nagrywaniu, nie wiem czy przez reset ustawień kamery, czy przez włożenie karty pamięci gdy kamera była włączona, ale w końcu zapisuje wszystko, od uruchomiania pojazdu do zgaszenia, w 3 minutowych filmikach, nie jak wcześniej w kilkunastu sekundowych lub kilkudziesięciu , ogólnie mam wrażenie ze mimo zmiany ostawień przez aplikacje, w kamerze się nie zmieniały i tu chyba był problem, teraz mam chyba ustawione sekwencje 5 minutowe a nagrywa w 3 minutowych, ale nie jestem pewien, najważniejsze ze w końcu działa, włączyła się tez na 20 sekund jak zamykałem bagażnik, wiec g sensor tez w końcu działa jak powinien.
jeszcze testuje i sprawdzam nagrany materiał, ale na razie jest ok, z jednego dnia jeżdżenia po mieście ( nie ciągłego, z przerwami ) przy nagrywaniu w full hd około 19 GB materiału
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Robert 2019-01-05 20:54
Moje też szarpie materiał było ok a po jakimś czasie zaczęła robić luki po 30 sekund jakiego programu najlepiej używać do obsługi?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Pablo 2018-02-07 20:56
Niestety kamerka nie łączy się z telefonem (android 7, moto x-style). Z tego co czytam komentarze w internecie to jest typowy problem. Nagrania całkiem fajne, ale co z tego jak nie mam dostępu do ustawień. Support producenta przesłał mi oprogramowanie i zalecił jego wymianę - niestety operacja nie przyniosła żadnego rezultatu. Jestem zawiedziony.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2018-02-08 07:21
Ja z tym nie miałem problemu :(
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Pulpa 2018-02-14 13:26
Witam a mam pytanie bo chce podlaczyc ta kamerke do stalego zrodla.czyli masa oraz czerwony b+.czy zolty masz rowniez podpiąć pod instalacje czy ten kabel w takim wypadku moge zaizolowac i nie podpinac nigdzie?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# voywit 2018-12-25 16:28
Cytuję Pablo:
Niestety kamerka nie łączy się z telefonem (android 7, moto x-style). Z tego co czytam komentarze w internecie to jest typowy problem. Nagrania całkiem fajne, ale co z tego jak nie mam dostępu do ustawień. Support producenta przesłał mi oprogramowanie i zalecił jego wymianę - niestety operacja nie przyniosła żadnego rezultatu. Jestem zawiedziony.

czy temat został ogarnięty?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Pulpa 2018-02-14 05:59
Witam a mam pytanie bo chce podlaczyc ta kamerke do stalego zrodla.czyli masa oraz czerwony b+.czy zolty masz rowniez podpiąć pod instalacje czy ten kabel w takim wypadku moge zaizolowac i nie podpinac nigdzie?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2018-02-16 09:08
Przyznaję - nie pamiętam :). W instrukcji nie ma? Jak nie znajdziesz to odgrzebię wiedzę :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Bartek 2018-02-26 15:45
Ja z kolei pytanie mam takie: czy można, a jeśli tak to jak zainstalowac dwie kamery tej jakości na przód i tył? Nie jest to ptzecież zestaw dual a szukam właśnie kamer o takich możliwościch (głównie chodzi mi o dobrą widocznośc również w nocy)... Dziękuję i pozdrawiam..
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2018-02-27 09:04
Jeśli nie chcesz zastrosowac kamery dual, zostaje Ci tylko zastosowac dwie osobne kamery. Tą z tyłu wybierz taką, która może przesyłac obraz na smartfona. To Ci pozwoli obserwowac z przodu dwie kamery od razu.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# dudikof157 2018-09-28 04:15
Mam to to zainstalowane juz ktorys miesiac w moim aucie. Nie widac tego wewnatrz auta, bo skitralem to za lusterkiem wstecznym. Dziala bezproblemowo nawet nie wiem wiem, ze to mam a jak bedzie potrzebne nagranie to bedzie jak znalazl. Ktos pytal czy sie bardzo nagrzewa tak ale jakos mi to nie przeszkadza nie zawiesza sie wiec jest ok. Jedyne co mnie denerwuje to ewentualne zgrywanie filmu po wifi kilkanascie minut 350mb. Na szczescie zgrywalem tylko testowo wiec tragtragedi nie ma
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Mirek 2018-10-17 15:20
A ja z innej beczki. Czy jest możliwość nagrania ruchu gdy samochód wyłączony. Oczywiście podłączony pod instalacje. Mam wrażenie, że włączeniu, czy wyłączenie czujnika ruchu działa tylko gdy samochód włączony a w czasie spoczynku ruch nie włącza nagrywania.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2018-10-18 04:45
Czujnik ruchu działa i dopóki kamera ma zasilanie, będzie rejestrowała ruch w swoim polu widzenia.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Piotr 2018-11-04 14:08
Podłączyłem, próbuję konfigurować i problem.
Znajduje WiFi, wpisuję hasło 12345678 i ok. Łączy mnie z siecią, dodaję kamerę i tu problem. Woła hasło do kamery. Wpisuję 12345678 ale nie łapie. Bez hasła też nie chce dodać. Jakieś pomysły? Pomóżcie.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Skoczek 2019-01-07 21:22
Mam ten sam problem z WIFI. Nie można się połączyć, a próbowałem z kilku urządzeń. Kamera nagrywa bo po wyjęciu karty można filmy odtworzyć na laptopie z czytnikiem kart. Czy już ktoś rozwiązał problem jak ją zresetować. Może jakaś kombinacja tych dwóch przycisków resetuje kamerę? Pomocy :sigh:
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Bober 2018-11-29 18:24
Witam ja mam problem taki że nie można przestawić języka a jest chyba chiński
Może ktoś pokierować jak ustawić lub zrobić reset kamerki
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# tomasz 2019-02-17 08:09
Witam. Mam ten sam problem z zmianą języka.
Podczas połączenia kamery z wi-fi nie działa internet w telefonie.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Andrew 2018-12-18 20:55
witam. BT może mi podpowiesz, mam problem z telefonem S8. nie może się połączyć z kamerką po wpisaniu hasła i dłuzszej próbie komunikat conection failed. Jak to rozwiązać?
dzięki :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2019-01-15 07:14
Przyznaję, nie wiem. Nie miałem S8 w rękach, więc trudno mi odpowiedzieć.
Możesz zresetować kamerę do ustawień fabrycznych. Spróbuj podłączyć się do jej WiFi - postępuj zgodnie z instrukcją - tyle mogę poradzić.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Michał 2019-01-13 15:04
Podbijam temat powyżej. U mnie również się nie łączy a próbowałem na dwóch różnych telefonach S8 i J3.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2019-01-15 07:15
Tak jak powyżej
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# tomasz 2019-02-17 08:11
Miałem ten sam problem. Oddałem na gwarancji i dostałem nowa kamerę, ta łączy się bez problemu
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# darek 2019-01-20 14:30
Czy ktoś wie jak zmienić datę . Na nagraniach mam rok 2017 zamiast 2019 .
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2019-01-21 09:20
W ustawieniach jest opcja zmiany daty
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Marek 2019-02-05 20:09
Witam wszystkich. Proszę o pomoc, zapomniałem hasło, jak z tego wybrnąć. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2019-02-06 07:03
Zresetuj urządzenie do ustawień fabrycznych, hasło ściągniesz wtedy z instrukcji
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Marek 2019-02-06 08:50
Ale jak zresetować, kidy nie mogę się połączyć i wejść do ustawień ?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Marek 2019-02-06 08:47
No tak, ale jak zresetować?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Marek 2019-02-08 06:53
Problem rozwiązany, zamykam temat.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# zet 2019-06-11 16:15
Cytuję Marek:
Problem rozwiązany, zamykam temat.

jak ja zresetować ?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Łukasz 2019-02-13 03:50
Kamera bardzo dobra. Jeśli się nie łączy,zmienić trzeba ustawienia wifi w tel. Polecam program do obsługi na androida: Tima Cam
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Dawid 2019-05-10 14:47
Witam, mam problem kamera nagrywa rozowy obraz jedynie w tunelu gdy jest trochę ciemnej nie ma słońca nagrywa dobry obraz macie jakąś radę na to? Pozdrawiam.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# BT 2019-05-11 19:02
serwis, prawdopodobnie coś z czujnikiem
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Znajdziesz mnie:

Subscribe on YouTube