Notatnik elektroniczny LCD Forever

Ciekawy sposób notowania

Więcej...

Forever VRB-200

Wirtualna rzeczywistość z dźwiękiem

Więcej...

Genesis Argon 570

Słuchawki nie tylko do komputera

Więcej...

Genesis Rhod 400 RGB

Klawiatura z pełną kolorstyką podświetlenia

Więcej...

Genesis Argon 500

Cecha szczególna: duża uniwersalność

Więcej...

Ciekawe statystyki


Ogólna liczba rejestrowanych domen wzrosła o 11,8 miliona, rodzimy rynek domen z rozszerzeniem .pl nieprzerwanie się kurczy. Według najnowszego raportu NASK liczba nowych rejestracji z końcówką .pl - w ...
W naszym kraju telefon komórkowy ma już 74% Polaków, czyli 28,4 miliona osób. Z kolei 6,6 miliona z nich gra w gry mobilne.
Obecnie gracze najchętniej  wykorzystują podczas gamingu komputery PC (ponad 80%), jednak badanie AVM pokazuje bardzo szybki rozwój i wzrost zainteresowania grami na urządzeniach mobilnych. 
Z raportu BSA Global Software Survey opublikowanego w 2014 roku wynika, że 51 proc. oprogramowania zainstalowanego w Polsce w poprzednim roku nie miało licencji, w porównaniu z 43 proc. w skali ...
Rynek aplikacji i gier mobilnych w 2016 roku będzie wart 44,8 mld dolarów i ponad 80 mld w 2020 roku Rynek aplikacji i gier mobilnych w 2016 roku będzie wart 44,8 mld dolarów i ponad 80 mld w 2020 roku
Według najnowszych prognoz Newzoo, rynek gier i aplikacji mobilnych wygeneruje w 2016 roku przychód na poziomie 44,8 mld dolarów a w 2020 ponad 80 miliardów dolarów.
Według danych przywoływanych przez Urząd Komunikacji Elektronicznej przeciętny aktywny użytkownik w Polsce wysyła 83 SMS-y miesięcznie.

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podziel się ze mną swoimi uwagami na temat mojego bloga, co Ci się podoba, co Ci się nie podoba, jakie recenzje chciałbyś tu zobaczyć itp.

Kliknij mnie

 

Test słuchawek Genesis Radon 600 Virtual 7.1 Headset

  • Opublikowano: niedziela, 06, sierpień 2017 06:28
  • 06 Sie

Radon 600 to kolejne słuchawki firmy Genesis dedykowane graczom, które trafiły w moje ręce. Należą one do grupy słuchawek oferujących dźwięk w systemie 7.1 czyli najlepszym dziś osiągalnym dla tego typu akcesoriów. Czy przypadły mi do gustu? Sprawdźcie.

Słuchawki dostarczane są w czarno-czerwonym pudełku z błyszczącą grafiką przedstawiającą zawartość, czyli opisywane akcesorium. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest to model dedykowany graczom. Obok słuchawek umieszczono informację o kolorowym - czerwonym - podświetleniu zastosowanym w tym modelu. Z kolei na bokach, w jasny i przystępny sposób przy pomocy grafik przedstawiono główne cechy zestawu. Możemy się więc dowiedzieć, że oprócz podświetlenia i dźwięku 7.1, producent oferuje zintegrowaną kartę dźwiękową, przewód w oplocie z materiału, metalowy pałąk, przetworniki o średnicy 50mm i kontroler głośności wbudowany w nausznik. Całkiem sporo, a to nie wszystko bo z tyłu kartonu znajduje się jeszcze skrócona specyfikacja.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 1 20170804 1143381034

Pudełko ze Genesis Radon 600

Jak widać samo obejrzenie opakowania pozwoli zebrać sporo informacji o zawartości. Pod warunkiem oczywiście, że projektant odpowiednio je zaprojektuje. W tym przypadku człowiek ten zasłużył na pochwałę. W środku znajduje się szary karton, w którym umieszczono głównego bohatera tej recenzji. Powoli zaczynam się przyzwyczajać do ekologicznego podejścia stosowanego przez Genesis - zero plastiku, tylko tanie surowce wtórne. Oby inni w tym zakresie brali z tej firmy wzór.

Konstrukcja

Po wyjęciu z pudełka słuchawki prezentują się okazale. Zdecydowanie lepiej wyglądają w rzeczywistości niż na grafice umieszczonej na opakowaniu. Podobnie jak recenzowane przeze mnie ostatnio słuchawki Neon 350, tak i te mają pałąk ze sprężynujących prętów, pod którymi umieszczono elastyczną, miękka opaskę. Jednak w przeciwieństwie do recenzowanego wcześniej modelu, w tym przypadku opaskę wykonano z materiału stylizowanego na skórę. Prezentuje się efektownie, trudno temu zaprzeczyć. Konstrukcja pałąka jest skręcana co zapewnia odpowiednią wytrzymałość. Na plus warto policzyć to, że pomimo takich połączeń nic nie trzeszczy.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 2 20170804 1229540125

Kilka podstawowych informacji o słuchawkach na boku opakowania

Nauszniki nie mają możliwości ruchu, są na sztywno połączone z pałąkiem, tak więc jedyną możliwość dopasowania ich do kształtu głowy zapewniają pady. I robią to bardzo dobrze dzięki temu, że wykonano je z miękkiej gąbki, która bardzo lekko ugina się pod dotykiem. Gładki, przyjemny w dotyku materiał zapewnia duży komfort po założeniu Radon 600 na głowę.
Kopułki wykonano z połączenia dwóch materiałów - ciemnego gładkiego, oraz stylizowanego na srebro. Ten ostatni wykonano w taki sposób, jak gdyby zmniejszające się srebrne pierścienie ułożono jeden na drugim. Wykończenie stanowi pierścień z tego samego ciemnego tworzywa, do którego przymocowane są pady. Wewnątrz niego znajduje się srebrna siatka mesh z namalowanym logo producenta. Pod nią znajduje się miłe dla oka czerwone podświetlenie.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 3 20170804 1790486719

Genesis Radon 600

W lewym nauszniku zamontowano mikrofon w osłonie z elastycznego tworzywa. Spod przezroczystego materiału prześwituje pomarańczowy przewód, który bardzo dobrze harmonizuje się z całą konstrukcją słuchawek. Końcówkę wykończono głowicą z tworzywa, którą zamknięto pomarańczowym, przezroczystym tworzywem. Podczas używania Radon 600, ten koniec jest podświetlony w tym samym kolorze co nauszniki. Z tyłu umieszczono potencjometr, przy pomocy którego reguluje się głośność. Niestety, jest to najsłabszy element tych słuchawek. Wykonano go jako zwykłe karbowane kółko, które możemy kręcić w jedną lub w drugą stronę. Wykorzystany tu regulator nie ma włącznika, który umożliwiałby wyłączenie słuchawek. Możne je jedynie ściszyć do minimum.
Pomiędzy regulatorem głośności a mikrofonem znajduje się wyprowadzenie przewodu. Producent solidnie zabezpieczył to miejsce otaczając sznur grubym dużym kawałkiem tworzywa. Jak na słuchawki dla graczy przystało, przewód wykonano w oplocie z materiału, zapewniającym mu odpowiednią wytrzymałość. Materiał oczywiście harmonizuje się kolorystycznie z zastosowanym w słuchawkach podświetleniem.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 11 20170804 1653625372

Wykończenie kopułek

Całość prezentuje się elegancko i ciekawie, ale niestety nie mogę powiedzieć, że są to słuchawki idealne. Oprócz potencjometru regulującego głośność brakuje mi możliwości wyłączenia mikrofonu. To chyba pierwszy raz gdy spotykam się ze słuchawkami wyposażonymi w mikrofon, którego nie da się wyłączyć.


Czas na rzut oka na specyfikację

• Pasmo przenoszenia: 20-20000 Hz
• Średnica głośnika: 50 mm
• Dynamika głośników: 98 dB
• System audio: Virtual 7.1
• Typ słuchawek: Nauszne
• Mikrofon: Tak
• Regulacja głośności: Tak
• Długość przewodu: 200 cm
• Złącze: USB
• Podświetlenie: Czerwone LED
Informacje opublikowane na stronie produktowej w sieci, które zamieściłem powyżej, nie należą do najbardziej szczegółowych. Są trochę bardziej rozbudowane niż to, co producent umieścił na opakowaniu, ale wciąż brakuje kilku informacji, które dobrze byłoby znać. Nie ma np. żadnej informacji na temat impedancji, nie ma informacji o karcie radiowej, którą wbudowano w słuchawkach itp. itd. Wiemy natomiast, że wykorzystane przetworniki obsługują pasmo od 20Hz do 20kHz, czyli takie jakie jest obsługiwane przez jakieś 95% słuchawek obecnych na rynku. Wynika to z faktu, że taki zakres częstotliwości przyjęty został jako zakres pracy naszego słuchu. I prawie każdy projektant urządzeń audio stara się do tego dostosować. To, jaki zakres częstotliwości znajduje się w "obszarze zainteresowania" przetworników, przekłada się na brzmienie. Jak to wygląda w tym przypadku powiem za chwilę.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 12 20170804 1124841975

Potencjometr regulujący głośność

Ponieważ z natury jestem ciekawski, tradycyjnie pogrzebałem tu i tam i okazało się, że jednak jest dostępna informacja o impedancji. Wynosi on 32 Ohm, czyli też nie odbiega od standardu. Przy okazji znalazłem kilka informacji na temat wykorzystanego w Radon 600 mikrofonu:
• Czułość mikrofonu: -42±3dB
• Częstotliwości rejestrowane przez mikrofon: 20 - 16.000 H

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 10 20170804 1133771072

Solidne zabezpieczenie wyjścia przewodu z nausznika

Jednym z parametrów charakteryzującym słuchawki jest dynamika. Określa ona jak głośno mogą one grać. Specjaliści różnią się trochę w swoich opiniach, na jakim poziomie głośności znajduje się próg bólu i na jakim poziomie słuch ulega uszkodzeniu. Zależy to oczywiście od indywidualnych cech danej osoby, określono jednak pewne punkty odniesienia. I tak przy 120 dB w przypadku szumów i 140 dB w przypadku dźwięków sinusoidalnych możemy odczuwać ból. W tym przypadku głośniki generują maksymalnie 98 dB, jest to więc poniżej progu bólu, ale dość blisko. Z drugiej strony inni specjaliści twierdzą, że już przy 70 dB mogą wystąpić negatywne zmiany wegetatywne w organizmie, a powyżej 90 dB może wystąpić osłabienie i ubytek słuchu. Weźcie to pod uwagę i nie szalejcie z głośnością.


Program do konfiguracji słuchawek

Wiecie już, że słuchawki oferują dźwięk w systemie 7.1, wiecie też, że wyposażono je w przewód o długości dwóch metrów. Nie marnujmy więc czasu tylko przejdźmy do oprogramowania, przy pomocy którego możemy zarządzać słuchawkami, a które producent udostępnia na swojej stronie. Niestety, w pudełku nie znajdziemy płytki z programem, trzeba go pobrać ze strony producenta.

capture 001 04082017 134725

capture 006 04082017 135445

Główne ekrany konfiguracyjne dla mikrofonu i przetworników

Spakowany plik zajmuje ok. 110 MB i zawiera oprogramowanie dla różnych wersji Windowa, nawet niewspieranego już XP-eka. Pod koniec instalacji program w ostatnim kroku informuje o konieczności restartu komputera, by zaczął działać, ale nie musicie tego robić. Aplikacja działa również poprawnie bez ponownego uruchamiania systemu.
To co zobaczymy po uruchomieniu programu nie odbiega od aplikacji, którą wykorzystywali tacy producenci jak Ravcore czy Somic. Różni się kolorem tła i pewnymi elementami, które tu wyłączono. Jeśli czytaliście moje recenzje słuchawek tych producentów na pewno już znacie tę aplikację. Możecie więc przeskoczyć do części poświęconej wrażeniom z użytkowania. A jeśli nie czytaliście... to zapraszam dalej.

capture 007 04082017 135504

Ekran efektów głosowych


Program podczas instalacji wykrywa obecność słuchawek i automatycznie dobiera odpowiednią wersję sterowników do systemu. Po instalacji widać okno pozwalające na sterowanie dźwiękiem, zarówno słuchawkami, jak i głośnikami podłączonymi do komputera. Możliwości programu przedstawiłem na zamieszczonych poniżej zrzutach ekranowych.
W oknie aplikacji po lewej stronie mamy ikony głośnika i mikrofonu. Wybranie jednej z tych opcji powoduje przełączenie się głównego okna na opcje ustawień dźwięku dla danego elementu. Więcej opcji do ustawienia - a jest ich sporo - uzyskujemy klikając na każdej z ikon prawym przyciskiem myszki. Otworzy się podręczne menu, które udostępni bogaty zasób opcji konfiguracyjnych. W górnej części okna przygotowano pasek, który wyświetla parametry sygnału audio - częstotliwość, liczbę kanałów itp. oraz profile, które możemy zdefiniować dla gier, muzyki, filmów itp. Przy pomocy dodatkowych opcji możemy uruchomić equalizer i zmienić brzmienie muzyki. Możemy też skorzystać z predefiniowanych profili zmieniających charakter muzyki na bardziej taneczny, jazzowy, metalowy itp. Inną opcją są efekty dźwiękowe środowiska, pozwalające zasymulować otoczenie jakbyśmy byli pod wodą, w górach, w amfiteatrze itp. Dostępnych opcji jest naprawdę sporo.

capture 009 04082017 135519

Ekran efektów przestrzennych

Możemy też zmienić ustawienie wirtualnych głośników zmieniając ich położenie oddalając, przysuwając lub przesuwając je w bok. Producent ograniczył nas w tym miejscu narzucając granice przysuwania i oddalania, nic jednak nie stoi na przeszkodzie by np. wszystkie głośniki ustawić z przodu lub jednego boku (pytanie oczywiście po co, ale jest taka możliwość). Do naszej dyspozycji oddano też efekty Xear (Audio Brilliant, Dynamic Bass, Smart Volume, Surround Max i Voice Clarity), które z jednej strony modyfikują brzmienie, z drugiej czynią je "czystszym", pozbawionym szumów i niechcianych dźwięków.
Z kolei w przypadku mikrofonu możemy dodać echo lub zamienić swój głos w głos kobiety, miłego zwierzątka lub głęboki donośny dźwięk wydobywający się z gardzieli dużego stwora. Od razu zaznaczę, że ikony nie oddają wiernie tego co robią z naszym głosem, chociaż dają trochę zabawy. Szkoda natomiast, że pomimo czasu jaki minął od przygotowania kompilacji oprogramowania dla Somic czy Ravcore producent nie rozszerzył tych modyfikacji głosowych o np. mowę krasnoludów, ogrów czy elfów.

capture 011 04082017 135547

Ekran zmiany rozstawienia głośników

Reasumując - oprogramowanie daje naprawdę sporo możliwości i... zabawy, ale niestety pomimo upływu całkiem sporego czasu, nie ma w nim nic nowego.
W końcu dotarliśmy do miejsca, w którym należy wspomnieć o komforcie użytkowania i oczywiście brzmieniu. Słuchawki są wygodne, temu nie da się zaprzeczyć. Duże nauszniki zapewniają dużo miejsca na uszy, a miękkie pady lekko dociskają je go głowy dopasowując się do jej kształtu. Mikrofon utrzymuje położenie zostając tam, gdzie go zostawimy, a świecąca na czerwono końcówka pozwala zlokalizować go w ciemnościach. Pałąk nawet po kilku godzinach używania słuchawek nie uciska głowy, co jest też efektem niewielkiego, jak na taką konstrukcję, ciężaru słuchawek. Długi przewód to oczywiście spora wygoda, zwłaszcza, że tu raczej nie możemy zastosować przedłużacza. Grube nauszniki dobrze tłumią dźwięki zarówno te wychodzące, jak i te które próbują się do nich wedrzeć z zewnątrz. Tłumienie jest bez zarzutu. Jedynie kółko potencjometru psuje cały efekt, w porównaniu do całości jest po prostu za toporne.


No to jak grają?

Na wstępie napisałem, że słuchawki oferują dźwięk 7.1 co oznacza osiem kanałów audio: dwa kanały przednie (lewy i prawy), kanał centralny, dwa kanały dookolne, dwa kanały tylne (lewy i prawy) i oczywiście kanał niskoczęstotliwościowy. Co prawda brzmienie możemy modyfikować przy pomocy wbudowanego w kontroler equalizera, ja jednak skupię się na podstawowych dźwiękach generowanych przy neutralnych ustawieniach. Na pewno są one pełne i mocne, dobrze odseparowane i przede wszystkim generujące dużą scenę. Kiedy staniemy na jej środku, wyraźnie daje się odczuć, że otaczają nas dźwięki dobiegające z różnych stron. Separacja jest bardzo dobra, można bez problemów zlokalizować poszczególne instrumenty, co jest zasługą m.in dużej sceny.

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 14 20170804 1878053871

Podświetlenie nauszników oraz mikrofonu

Najważniejsze jednak, jak Radon 600 sprawują się w grach. Przetestowałem je na swoim standardowym pakiecie: The Old Republic, Lord of the Rings Online, Star Trek Online, Gears of War, i Tron: Evolution, który uzupełniłem tytułami World of Warships i Amnesia. Miękkie przyjemne głosy bohaterów gier stawały w duże opozycji do metalicznych dźwięków takich efektów jak wybuchy, strzały czy kroki w korytarzu stacji kosmicznej czy podziemnego bunkra. Z kolei Gears of War daje pogląd na to, jak to jest na wojnie, gdy wszędzie wybuchają bomby, latają pociski a koło ucha świstają odłamki. Kakofonia dźwięków docierająca do uszu może zaspokoić oczekiwania każdego fana tego typu gier. Podobnie jest w przypadku World of Warships i to zarówno gdy odpalamy główne działa, jak i wtedy gdy wypuszczamy torpedy z wyrzutni niszczyciela. Każdy wybuch, każdy strzał odczuwamy wewnątrz. Najlepiej jednak efekt dźwięku przestrzennego i trybu 7.1 widać w Amnezji: Mroczny obłęd. Kiedy wędruje się mrocznymi korytarzami, najlepiej są słyszalne dźwięki docierające z różnych stron. Skrzypiące drzwi, poruszające się łańcuchy, kapiąca gdzieś woda... to naprawdę robi wrażenie. Słuchawki sprawują się doskonale.


Podsumowanie

Pomimo pewnych mankamentów, Genesis Radon 600 są słuchawkami, które polecę Wam jako godne zainteresowania. Ciekawy wygląd, dobre brzmienie i atrakcyjna w porównaniu do konkurencji cena. Za to akcesorium musimy zapłacić ok. 150 złotych podczas gdy inni producenci, za podobne słuchawki żądają znacznie więcej. Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nie ma możliwości wyłączenia mikrofonu (chyba, że w systemie).

suchawki genesis radon 600 virtual 71 headset 7 20170804 2047801926

Słuchawki Genesis Radon 600 Virtual 7.1 Headset

Plusy Minusy

ciekawy wygląd
solidna konstrukcja
wygodne
dobre brzmienie
atrakcyjna cena

mało elegancki potencjometr
brak wyłącznika mikrofonu

Moja ocena:

robot blogotech ocena 4

Znajdziesz mnie:

Sign in with Google+ Subscribe on YouTube