foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
e-mail: blogotech@blogotech.eu
Phone: +48

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podziel się ze mną swoimi uwagami na temat mojego bloga, co Ci się podoba, co Ci się nie podoba, jakie recenzje chciałbyś tu zobaczyć itp.

Kliknij mnie

 

Spis treści

Wzrost wydajności komputerów umożliwia uruchamianie większej liczby aplikacji. Jednak aby móc je obserwować nie wystarczy już 21” czy 24” monitor. I o ile kiedyś tylko urządzenia zwane telewizorami miały duże ekrany, o tyle dziś również monitory komputerowe mają przekątne, które kiedyś były tylko marzeniem. Przykładem jest 32-calowy ekran Iiyama ProLite XB3288UHSU, który oczywiście Wam przybliżę.

Monitor trafia do użytkownika w olbrzymim pudle. Jest ono jednak mniejsze, a przez to poręczniejsze od opakowania, w którym dostarczany jest Momentum 4K UHD Philips 326M6VJRMB, który niedawno opisałem. Wynika z to z konstrukcji podstawy, która w przypadku ekranu Philipsa była na stałe połączona z kolumną. I była większa, niż jest to w przypadku ProLite XB3288UHSU. Oba monitory mając tę samą wielkość matrycy różnią się dość znacznie podstawą. Oba są tak samo stabilne, a jednak Iiyama zajmuje mniej miejsca na biurku. Ponieważ zawsze na biurku brakuje mi miejsca, jest to dla mnie istotna cecha.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 1 20200222 1688612254

Iiyama ProLite XB3288UHSU

Monitor zamontowany jest na kolumnie, która pozwala na zmianę jego wysokości. Zakres ruchu jaki mamy do dyspozycji to 13 centymetrów. I oczywiście możemy też pochylać wyświetlacz do przodu i do tyłu. Jest też coś, czego nie miał przywołany na początku Momentum Philips-a – możliwość obrotu. Również w pionie, umożliwiając przestawienie go w tryb pivot. Kolumna posiada otwór, który pozwala estetycznie poprowadzić przewody.
Całą obudowę wykonano z ciemnego, matowego tworzywa. Matrycę zamknięto w czarnej, dyskretnej ramce o szerokości ok. 1.5 centymetra, która jedynie na dole jest trochę szersza. Jest to prosta konstrukcja, która cechuje się dużą elegancją. I wysoką jakością wykonania – wszystko jest dobrze spasowane, nic nie trzeszczy, nic nie zgrzyta, monitor prezentuje się naprawdę elegancko.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 2 20200222 2069404032

Monitor w pozycji pivot

Z tyłu rzuca się w oczy przygotowane miejsce na uchwyt w standardzie VESA. Montujemy w nim kolumnę dostarczaną z monitorem lub jeśli zajdzie taka potrzeba możemy ProLite XB3288UHSU powiesić na ścianie. W tym ostatnim przypadku pomogą gniazda portów skierowane w dół. Ciekawostką jest to, że producent zdecydował się na umieszczenie z tyłu monitora portu blokady Kensington Lock. Dzięki temu bez obaw można wykorzystać monitor w miejscu publicznym.
Gniazda portów zostały rozdzielone kolumną na dwie części. Z jednej strony znajduje się gniazdo zasilania, natomiast z drugiej dwa porty HDMI 2.0, jeden DP oraz audio pozwalający podpiąć słuchawki. Jak widać producent postawił na nowoczesne interfejsy, które zapewnią odpowiednią jakość transmisji gwarantującą płynną jakość obrazu w wysokiej rozdzielczości. Nie ma niestety portu USB typu C, co niektórych amatorów telefonicznej mobilności może zawieść. Na boku monitora w specjalnie wyprofilowanym w obudowie miejscy umieszczono hub USB. Szkoda tylko, że zamontowano tam tylko dwa porty USB 3.0. Tych gniazd nigdy dość.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 3 20200222 1624851292

Joystick do sterowania menu ekranowym

Podobnie jak w przypadku monitora Momentum Philipsa tak i tu zastosowano joystick do sterowania menu ekranowym. Umieszczono go z tyłu po prawej strony, co od razu wskazuje, którą ręką zmieniamy konfigurację urządzenia. To przy pomocy tego kontrolera włączamy i wyłączamy ProLite XB3288UHSU oraz przełączamy się pomiędzy poszczególnym opcjami OSD.


Tradycyjnie, spójrzmy teraz na specyfikację

Obraz
• Przekątna: 32"
• Panel: VA LED
• Rozdzielczość fizyczna: 3840x2160 (4K)
• Format obrazu: 16:9
• Jasność: 300 cdm² typowa
• Kontrast statyczny: 3000:1
• Kontrast ACR: 80M:1
• Czas reakcji: 3ms
• Kąty widzenia: ▷ 178° △ 178°
• Powierzchnia robocza szer. x wys.: 698.4 x 392.9mm, 27.5 x 15.5"
• Synchronizacja pozioma: 30 - 135KHz
• Synchronizacja pionowa: 55 - 75Hz
• Odświeżanie: 60Hz
• Kolory: 1.07B 10bit (NTSC: 95%)
• Plamka: 0.181mm
• HDR: tak
Interfejsy, złącza i sterowanie
• Wejście sygnału: DisplayPort x1, HDMI x2 (v.2.0), Porty USB x2 (v.3.0 (x1 charger))
• HDCP: tak
• Wyjście słuchawkowe: tak
Właściwości:
• Redukcja niebieskiego światła: tak
• Flicker free: tak
• FreeSync: @38~60Hz
• Języki menu OSD: EN, DE, FR, IT, RU, JP, CZ, NL, PL
• Przyciski: przełącznik zasilania/menu, w górę/wybór wejścia, w dół, lewy/tryb ECO, prawy/głośność
• Wbudowane głośniki: 2 x 3W
• Udogodnienia: kompatybilny z Kensington-lock™, DDC/CI, Mac OSX
• Parametry regulowane: obraz (format obrazu, jasność, contrast, głębia czerni, ostrość, OD, ACR, tryb ECO, technologia X-res), kolor (ciepłe, standard, zimne, i-Style colour, redukcja niebieskiego światła), PiP/PbP (tryb PiP/PbP, wejście Sub Win, rozmiar PiP, położenie PiP, zamień), wybór wejść, audio (głośność, wycisz, wejście audio), język, ustawienia OSD (pozycja pozioma OSD, pozycja pionowa OSD, tło menu OSD, wygaszenie OSD), ustawienia (wersja DP, zakres HDMI RGB, HDR, FreeSync, logo startowe, LED, aut
Mechaniczne
• Regulacja wysokości: 130mm
• Obrót stopy: 90°; ▷ 45°, ◁ 45°
• Kąt pochylenia: 22° w górę; 3° w dół
• Kolor: matowa, czarny
• Standard VESA: 100 x 100mm
• Zakres regulacji: wysokość, obrót, pochył
Akcesoria w zestawie:
• Kable: zasilający, USB, HDMI, DP
• Pozostałe: REACH SVHC powyżej 0.1% ołowiu
Energia
• Zasilacz: wewnętrzny
• Zasilanie: AC 100 - 240V, 50/60Hz
• Zużycie energii: 47W typowo, 0.5W stand by, 0.5W off mode
• Klasa efektywności energetycznej: B
• Zużycie energii w trybie pracy: 44W
• Roczne zużycie energii: 65kWh/rok*
• Certyfikaty: CE, TÜV-Bauart, EAC, VCCI-B, PSE, Energy Star , EPEAT
Wymiary i waga
• Wymiary produktu szer. x wys. x gł.: 730 x 458.5 (578.5) x 230mm
• Waga (bez pudła): 8.9kg
• Przekątna obszaru widocznego: 80cm; 31.5"; (32" segment)
Pozostałe parametry
• Ramiona / stojaki / uchwyty: MD BRPCV04
• Producent: Iiyama
• Power in OFF Mode: 0.5W off mode
• Warunki pracy – temperatura: 5°C - 35°C
• Warunki składowania – temperatura: - 20°C - 60°C

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 4 20200222 1016271385

Gniazda wejściowe

Jak widać lista parametrów publikowana przez producenta jest długa. I chyba wyczerpująca. Widać, że ProLite XB3288UHSU pracuje w rozdzielczości 4K, co nie powinno być już zaskoczeniem. Wszystkie nowe monitory tej wielkości oferują taką szczegółowość obrazu. Pozostałe parametry odpowiedzialne za jakość ekranu nie odbiegają od tego co mają inne modele. Co prawda przywoływany już monitor Philipsa był trochę jaśniejszy, bo charakteryzował się wskaźnikiem jasności na poziomie 400 cd/m² (typowo), 600 cd/m² (wartość szczytowa), ale już np. Acer ED322Q ma niższą.
Warto zwrócić uwagę na nietypowy czas odświeżania – 3 ms. Najczęściej spotykana wielkość tego parametru to 5 ms lub 1 ms w przypadku monitorów dla graczy. Tu mamy to wypośrodkowane.
Specyfikacja nie pokazuje technologii, które zaimplementowano w monitorze. Przede wszystkim mamy narzędzie redukujące niebieską barwę emitowaną przez wyświetlacz. Według naukowców jego nadmierna ekspozycja może powodować negatywne skutki w organizmie człowieka – suchość, pieczenie oczu a nawet zwyrodnienia siatkówki i plamki żółtej. Na ile to prawda, wiedzą tylko autorzy tej tezy, w każdym razie Iiyama, jak i kilku innych producentów monitorów, implementuje w swoich urządzeniach funkcje redukujące niebieskie światło.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 5 20200222 1105560018

Hub USB

Kolejnym rozwiązaniem, które dba o wzrok użytkownika jest Flicker-free. Ta technologia niweluje problem migotania poprzez regulację natężenia prądu, które wykorzystywane jest do kontroli jasności ekranu.
Jest też AMD FreeSync™, czyli narzędzie które eliminuje zacięcia w odtwarzaniu skomplikowanych, dynamicznych animacji. To ona gwarantuje płynny obraz niezależnie od ilości klatek wyświetlanych na sekundę.


Użytkowanie

Korzystanie z monitora jest… bardzo proste. Podłączamy odpowiednie przewody, włączamy i wszystko działa. Zwłaszcza jeśli ustawimy automatyczny wybór portu wejściowego. Oprogramowanie monitora automatycznie wykryje port, na którym jest sygnał i ustawi go jak aktywny. Ale tak działa każdy monitor więc nie ma tu nic nowego. Trochę inaczej wygląda sytuacja gdy do ProLite XB3288UHSU podłączymy dwa źródła obrazu. Wtedy korzystając z umieszczonego z tyłu joysticka wybieramy port, który ma być traktowany jako priorytetowy. W zależności od tego jak wychylimy drążek możemy wywołać szybkie menu do ustawienia głośności, trybu pracy Eco (mamy trzy profile do wyboru różniące się poziomem jasności ekranu) oraz wyboru portu. Wciśnięcie gałki uruchamia pełne menu, w którym zawarte są wszystkie dostępne opcje pozwalające na konfigurowanie monitora.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 7 20200222 1841849498

Meny ekranowe 

Okno ustawień jest proste i łatwe w obsłudze. Przygotowano je w polskiej wersji językowej chociaż znajdują się tu angielskie „rodzynki”. Nie ma ich jednak dużo i nie przeszkadzają w obsłudze menu. Wśród dostępnych w nim opcji znajduje się ACR – umożliwia ona automatyczny dobór jasności w zależności od ilości jasnych i ciemnych punktów na ekranie. Inną ciekawą funkcją jest Overdrive, której zadaniem jest przyspieszenie czasu reakcji matrycy. Nie zabrakło oczywiście zakładki z opcjami do regulacji kolorów. Producent przygotował kilka predefiniowanych ustawień, ale można też samodzielnie (czyli ręcznie) ustawić poziomy poszczególnych barw.
To nad czym boleję to ukrycie w menu opcji ustawiania obrazu w obrazie. Tradycyjnie mamy możliwość ustawiania PiP-a i PbP-a (Picture in Picture i Picture by Picture). Wolałbym, by takie ustawienie było dostępne pod jednym z wychyleń joysticka. Zamiast np. regulacji głośności, którą i tak najczęściej realizujemy przy pomocy klawiatury.
To co mogę zaliczyć jeszcze na plus to możliwość zmiany położenia okna menu – nie każdy producent daje taką możliwość – jak również zmianę tła, które można uczynić przezroczystym. Tu niestety wraz z tłem blakną jednak również litery co zmniejsza czytelność opcji.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 14 20200222 2052365605

Aktywny PiP

Wspomniałem na początku, że monitor można obrócić w pionie przestawiając go w tryb PIVOT. Obrócić tak duży monitor nie jest łatwo i bynajmniej nie chodzi o ciężar. W tym przypadku okazało się, że kolumna jest zbyt mała by ekran mógł się prosto przekręcić. Jego obudowa podczas obrotu zahacza o podstawę, a w ostatecznym rozrachunku opiera się o nią pochylona pod kątem. Tym samym jakikolwiek ruch monitora w tej pozycji – obrót, pochylenie itp. – są niemożliwe. A wystarczyło by kolumna była o 2-3 centymetry wyższa. Przy obrocie warto pamiętać o przewodach – musi być przewidziany odpowiedni zapas, by nie „powyskakiwały” z gniazd.
Ostatecznie jednak najważniejsze są kolory. Jak już wiecie ze specyfikacji, wykorzystana przez producenta matryca wykorzystuje 10 bitów do kodowania kolorów w formacie YCbCr 4:4:4:. Przekłada się to na ponad bilion barw – coś, czego ludzkie oko nie jest w stanie rozróżnić. W praktyce oznacza to intensywne, rzeczywiste kolory. Ponieważ jednak zastosowano tu matrycę VA brakuje jednolitości w podświetleniu. Widać, że boki i środek są lepiej podświetlone. I niestety, czerń jest trochę zbyt mało czarna. Jest to efekt poświaty, generowanej przez wewnętrzne podświetlenie. Podczas normalnego użytkowania nie jest to tak widoczne, jak w przypadku oglądania filmów, zwłaszcza panoramicznych, w których u góry i na dole występują charakterystyczne czarne pasy.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 8 20200222 1201348681

Menu ekranowe

Nie obyło się oczywiście bez testów przy pomocy programów sprawdzających jakość obrazu - Pixel Persistence Analyzer, który sprawdza szybkość wyświetlania obrazu oraz Monitest, który sprawdza jakość kolorów. Niestety wyniki nie powalają – funkcja mierząca czas przejścia Gray to Gray pokazała 11 ms, co nie jest rewelacją. I trochę odbiega od deklarowanych w specyfikacji 3ms. Jest też kwestia smużenia – jest na tyle duże, że napisy na chorągiewkach jeżdżących pojazdów są nieczytelne już na poziomie 12, podczas gdy przy innych monitorach dochodziłem do poziomu 14-15. Oczywiście to zależy też od sprawności oka, ale taka różnica pokazuje, że dynamiczne zmiany obrazu nie są mocną stroną tego modelu.
Na koniec zostały głośniki. Specyfikacja pokazuje, że w ProLite XB3288USU zamontowano dwa o mocy 3W. Nie jest to dużo, ale przypomnę, że kiedyś montowano przede wszystkim 2W. W każdym razie, dźwięk wydobywający się z zamontowanych głośników brzmi dobrze. Brzmienie jest czyste i głębokie. Dobrze się sprawują zarówno w grach, jak i w filmach. W zupełności wystarczą do normalnego użytkowania. Są dobrze zestrojone, nie zauważyłem by przy maksymalnych ustawieniach nastąpiło jakiekolwiek sprzężenie. Dźwięk cały czas był czysty, bez rzężeń czy charkotu specyficznych dla przesterowania.


Podsumowanie

Na koniec tradycyjnie dwa słowa podsumowania. Jak zawsze w przypadku Iiyama monitor jest wykonany z dużą starannością o jakość. Jest elegancki, wpasuje się na każde biurko, a możliwość powieszenia na ścianie powoduje, że jest bardzo uniwersalny jeśli chodzi o zastosowanie. Nie oferuje rewelacyjnej jakości, ale w przypadku normalnych zastosowań sprawdzi się bardzo dobrze. Nie wyróżnia się niczym szczególnym, ale sprawuje się bardzo dobrze. Producent poleca go projektantom, ale podejrzewam, że wynika to raczej z rozmiaru niż innych jego cech. Grafikom zdecydowanie go nie polecam.
Za Iiyama ProLite XB3288USU trzeba dziś zapłacić prawie 2.000 złotych. Nie jest to mało, bo tej wielkości monitor można kupić już za połowę tej ceny. Oczywiście nie każdy monitor oferuje to samo – warto porównać wygląd, możliwości (nie każdy ma PiP-a / PbP-a), zastosowane technologie itp. itd. Ja osobiście niestety za taką cenę na ten model nie skusiłbym się.

monitor iiyama prolite xb3288uhsu 6 20200222 1497946715

Iiyama ProLite XB3288USU

 

Plusy Minusy

elegancki
wysoka jakość wykonania
duża możliwość regulacji położenia
wbudowany hub USB
proste menu

cena
tylko dwa porty USB
nierówne podświetlenie matrycy
brak USB-C

Moja ocena:

robot blogotech ocena 4

Znajdziesz mnie:

Subscribe on YouTube