foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
foto1
Kolejna recenzja - Natec Alfama Ring Light
e-mail: blogotech@blogotech.eu
Phone: +48

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podziel się ze mną swoimi uwagami na temat mojego bloga, co Ci się podoba, co Ci się nie podoba, jakie recenzje chciałbyś tu zobaczyć itp.

Kliknij mnie

 

Każdy, kto kręci filmy lub robi zdjęcia wie jak ważne jest oświetlenie. Nabiera ono szczególnej wagi podczas realizacji online, w czasie rzeczywistym. W takich chwilach nie ma czasu na korektę w Photoshopie czy innym programie graficznym. Dlatego tak istotny jest dobór właściwych lamp, które równomiernie oświetlą powierzchnię, obiekt lub prezentera. Bardzo często stosowane są dziś lampy LED-owe, takie jak np. Natec Alfama Ring Light, którą dziś Wam przybliżę.

Wewnątrz pudełka znalazłem główny element zestawu, czyli pierścień ledowy z przymocowanymi do niego na stałe uchwytem na telefon komórkowy oraz przewodem. Ten ostatni zaopatrzono w kontroler, który pozwala sterować światłem. Oprócz tego w komplecie dostajemy pilot, głowicę umożliwiającą dowolne ustawienie lampy oraz statyw, na którym montowana jest lampa. Krótko mówiąc – mamy komplet pozwalający na uzyskanie odpowiedniego efektu doświetlenia. Oczywiście nie zabrakło też instrukcji w kilku językach (w tym polskim), która prezentuje jak szybko i sprawnie uruchomić Natec Alfama Ring Light RGB.

natec alfama ring light 1 20220811 1707639227

Opakowanie

Konstrukcja

Lampa nie kosztuje wiele i to widać i czuć zarówno w wykonaniu, jak i samym materiale, z którego ją wykonano. Statyw wykonano z budżetowego tworzywa, co wyczuwa się samym dotykiem. Na pozór solidnie wyglądający przy bliższym poznaniu traci swój urok. Pozwala co prawda na ustawienie lampy na różnej wysokości (nóżki można rozchylać mniej lub bardziej, co możecie zobaczyć na zdjęciach) dzięki czemu Alfama może być wyżej lub niżej nad powierzchnią biurka. Pomiędzy lampą a statywem montowana jest głowica, która pozwala na pochylenie lampy nawet pod kątem 90 stopni (czyli równolegle do stołu) ale… od razu powiem, że nie uda się Wam wykorzystać takiego ustawienia. Lekki statyw nie jest w stanie utrzymać przechylonej lampy z zamontowanym w jej środku smartfonem. Głowica – najcięższy element całego zestawu – jest zbyt wysoko umieszczona, by zrównoważyć ciężar telefonu i lampy wychylonych poza oś podstawy. To moim zdaniem duży minus.

natec alfama ring light 2 20220811 1942315616

natec alfama ring light 3 20220811 1520786394

Zestaw, jaki dostajemy

Lampa wykonana jest z połączenia ciemnej obudowy z tyłu i mlecznej osłony z przodu. To ona osłania LED-y i zapewnia mleczne, równo rozproszone światło. W środku zamontowano elastyczne (prawie) ramię, na końcu którego zamontowano uchwyt na telefon. O ile szczęki, w których mocujemy smartfona można ustawić w dowolnym położeniu, o tyle ramię na którym są one zamocowane jest bardzo sztywne i trudno ukształtować je tak, by smartfon znalazł się w środku pierścienia. Warto dodać, że ramię jest na tyle długie, że zamontowany w uchwycie smartfon wystaje poza środek pierścienia (jego średnica to ok. 25 cm) i wchodzi w światło lampy generując cień. Wolałbym, by to ramię było krótsze, co pozwoliłoby doświetlić przestrzeń przed kamerą smartfona bez niechcianych cieni.

natec alfama ring light 4 20220811 1010993080

Głowica

natec alfama ring light 3 20220811 1520786394

Pilot

natec alfama ring light 7 20220811 1986031369

Statyw

natec alfama ring light 6 20220811 2058669866

Kontroler na przewodzie

W dolnej części pierścienia znajduje się wyprowadzenie przewodu zasilającego. Zakończono go przewodem USB, co oznacza, że lampę podłączamy do komputera. Ale, jak nie macie go w pobliżu, to możecie wykorzystać również power bank jako źródło zasilania. W każdym razie sznur ma długość 2 metrów, co oznacza, że komputer może stać na tyle daleko, by nie rozpraszać podczas nagrywania. Na przewodzie umieszczony jest kontroler przy pomocy którego można nie tylko włączyć lampę, ale i regulować poziom jasności oraz barwę światła. Tę ostatnią możemy regulować w zakresie od 3000 do 5500K. Przykłady możecie zobaczyć na zdjęciach.

natec alfama ring light 3 20220811 1520786394

natec alfama ring light 11 20220811 1809057984

Różne barwy światła

Uzupełnieniem zestawu jest mały pilot, który poprzez BT można sparować z telefonem i przy jego pomocy uruchamiać i stopować nagrywanie filmu. Niestety, nie prezentuje się on najlepiej, jest kolejnym dowodem na niskobudżetowość całego zestawu. Tworzywo, które wykorzystano do jego konstrukcji, jak i samo spasowanie przycisków dalekie jest od ideału.
A skoro już jestem przy jakości, samo wykonanie lampy też pozostawia trochę do życzenia. W niektórych miejscach na obwodzie widać szczeliny świadczące o niedopasowaniu. Nie wpływa to na jakość działania Alfamy, nie ma też wpływu na obszar, który jest oświetlany. Jedyne w czym przeszkadza to poczuciu estetyki, chociaż by być uczciwym dodam, że nie są to jakieś wielkie, rażące niedociągnięcia, które są widoczne z daleka.

Użytkowanie

Użytkowanie jest proste – podłączamy przewód do portu USB, wciskamy przycisk zasilania na kontrolerze i… mamy światło! Pozostaje zamontować w uchwycie smartfon, ustawić odpowiednią barwę i natężenie światła i można zacząć nagrywać, streamować i co Wam się żywnie podoba. Wspomniałem o tym, że głowica montowana na statywie pozwala na pochylenie lampy nawet pod kątem prostym, ustawiając ją równolegle do biurka. Ale już sam jej ciężar powoduje, że się po prostu przewraca. Zamontowanie smartfona oczywiście nie poprawia sytuacji – lampa przewraca się szybciej. Tak więc pomimo możliwości pochylenia, możecie wykorzystać ją tylko w pozycji pionowej.

natec alfama ring light 4 20220811 1010993080

Maksymalne możliwe pochylenie lampy (bez smartfona)

Specyfikacja

Zainteresowanym przedstawiam specyfikację publikowaną przez producenta.
• Rozmiar lampy: 10 "
• Liczba diod LED: 168
• Temperatura barwowa: 3000 - 6500 K
• Strumień świetlny: 800 lm
• Współczynnik oddawania barw CRI: >85 Ra
• Regulacja kąta nachylenia lampy: Tak
• Moc: 10 W
• Zasilanie: USB (5V)
• Komunikacja (pilot selfie): BT 4.0
• Długość przewodu: 200 cm
• Wysokość statywu: 19 cm
• Waga: 359 g

Podsumowanie

Czytając powyższy tekst możecie odnieść wrażenie, że lampa ma sporo minusów i nie warto w nią inwestować. Ale prawda jest taka, że Alfama Ring Light jest sprawnym akcesorium, które – o ile nie macie zbyt wielkich wymagań – spełni Wasze oczekiwania. Za możliwość korzystania z niej trzeba zapłacić niecałe 50 złotych, co jest niewielką kwotą. Emitowane przez nią światło jest równomiernie rozłożone i dobrze doświetla obszar przed sobą - czyli realizuje swoje zadanie. Mamy możliwość sterowania barwą, czyli możemy dobrać odpowiednie doświetlenie w zależności od tego co chcemy pokazać / przekazać. Akceptując pewne drobne niedoskonałości można z powodzeniem korzystać z Alfamy i czerpać z tego co oferuje.
Skoro już znacie plusy i minusy Natec Alfama Ring Light, możecie podjąć decyzję, czy warto ją zakupić.

natec alfama ring light 14 20220811 1931979847

Natec Alfama Ring Light w użyciu

Plusy Minusy 
Możliwość zmiany barwy / temperatury światła
Pilot zdalnego sterowania smartfonem
Materiały niskobudżetowe
Niewielkie niedociągnięcia jakościowe
Brak realnej możliwości pochylenia lampy ze smartfonem
Nie da się ustawić smartfona w centrum pierścienia

Moja ocena:

robot blogotech ocena 3