foto1
Kolejna recenzja - Predator Helios 300
foto1
Kolejna recenzja - Predator Helios 300
foto1
Kolejna recenzja - Predator Helios 300
foto1
Kolejna recenzja - Predator Helios 300
foto1
Kolejna recenzja - Predator Helios 300
e-mail: blogotech@blogotech.eu
Phone: +48

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podziel się ze mną swoimi uwagami na temat mojego bloga, co Ci się podoba, co Ci się nie podoba, jakie recenzje chciałbyś tu zobaczyć itp.

Kliknij mnie

 

Spis treści

Gdzieś, kiedyś spotkałem się z określeniem, że system alarmowy można porównać do wartownika, który stoi na straży domu. Wartownika, który się nie męczy, nie wymaga snu itp. Dziś, dzięki mobilnym technologiom możemy być z takim wartownikiem w ciągłym kontakcie. Co więcej, za pośrednictwem jego oczu – kamer - możemy widzieć to, co on widzi, a nawet odtworzyć to, co widział wcześniej. Jednak na rynku nie brakuje systemów alarmowych, co oznacza, że decyzja o wyborze najbardziej odpowiedniego może być trudna. Dziś opowiem Wam o polskim produkcie – Dione, może przypadnie Wam do gustu?

Jak wspomniałem system alarmowy Dione został zaprojektowany przez rodzimą firmę, dotyczy to zarówno całej elektroniki, jak i aplikacji do zarządzania. Oczywiście, jak na nowoczesny system przystało, jest to rozwiązanie bezprzewodowe. Centrala za pośrednictwem smartfona pozwala rejestrować dane z 15 czujników i 8 kamer. Taka ilość akcesoriów w zupełności wystarczy by zbudować system w sporej wielości domku. Nie opowiem jak sprawuje się cały taki zestaw, mój zestaw testowy składa się z zestawu Dion Basic, w skład którego oprócz centralki wchodzą dwie czujki ruchu oraz czujka drzwi/okno pozwalająca kontrolować czy skrzydło drzwi lub okna zostało otwarte lub zamknięte. Komplet ten został uzupełniony o dwa dodatkowe urządzenia kamerę bezprzewodową Manta SVR201HD oraz czujnik dymu, który jest produkowany na zlecenie producenta Dione. Taki zestaw akcesoriów pozwoli sprawdzić jak bardzo uniwersalny jest produkt Dione Basic – czy do centralki Dione możemy podłączyć dowolne urządzenia peryferyjne. Ponieważ jednak przedmiotem testu jest system Dione, skupię się przede wszystkim na nim i jego współdziałaniu z różnymi czujnikami.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 5 20171218 1218444834

Pudełko z zestawem Dione Basic

Wspomniałem już, że Dione Basic składa się z centrali, dwóch czujek ruchu PIR oraz czujnika otwarcia drzwi lub okna. Wszystko to, wraz z zasilaczem, akcesoriami montażowymi i instrukcją, zapakowane jest elegancko w pudełku, na którym umieszczono grafiki prezentujące cały komplet urządzeń oraz informacje o możliwościach zestawu. Pełna instrukcja konfiguracji tego zestawu jest też dostępna na stronie internetowej produktu. Na odwrocie firma Stekop S.A. przedstawiła główne cechy swojego produktu, takie jak weryfikacja alarmu poprzez podgląd z kamery, możliwość zdefiniowana wielu użytkowników z różnymi uprawnieniami, wzywanie grupy interwencyjnej, wzajemne powiadamianie się użytkowników o zagrożeniu ze wskazaniem lokalizacji itp. Obok tych informacji umieszczono QR Code, który prowadzi do sklepu Google i aplikacji zarządzającej tym kompletem.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 16 20171218 1720203762

Zestaw testowy: centralka dione. 2 czujniki PIR, czujnik otwarcia drzwi, czujnik dymu i kamera

Konstrukcja

Sercem zestawu jest centralka. Ma ona niewielkie rozmiary, ok. 15x10x2 cm. Wykonano ją z białego tworzywa ABS z ciemną plastikową wstawką, która nadaje obudowie ciekawego charakteru. Na tym wydzielonym fragmencie umieszczono ikony informujące o statusie pracy urządzenia. Znajdujące się tam diody informują o statusie: zasilania, GSM, łączności bezprzewodowej WiFi, Bluetooth, LAN-u, wystąpieniu alarmu i awarii urządzenia. Od razu zaznaczę, centrali nie podłączymy do sieci LAN – nie ma takiego interfejsu. Jak na nowoczesne urządzenie przystało, jedyny sposób komunikacji to łączność bezprzewodowa. Z tyłu obudowy znajduje się gniazdo na kartę microSIM oraz zasilające – microUSB. Zlokalizowano tu też przycisk resetu oprogramowania. Na bokach i na spodzie umieszczono otwory wentylacyjne pozwalające na odprowadzanie ciepła generowanego przez umieszczoną w środku elektronikę.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 9 20171218 1073603643

Tylny panel centrali z widocznymi gniazdam na kartę SIM i zasilania

Centrala jest przystosowana zarówno do postawienia na płaskiej powierzchni, jak również do powieszenia na ścianie. Cztery małe nóżki z silikonu zapewniają stabilną pozycję na stole lub półce, jak również miękki docisk do ściany w przypadku umieszczenia na niej.
Czujnik otwarcia okna/ drzwi składa się z dwóch elementów. Większy wyposażony w elektronikę i zasilającą ją baterię (typ ER-14250). Górną część obudowy zaokrąglono nadając jej opływowego kształtu. Na jej szczycie umieszczono diodę sygnalizująca pokazującą status: zamknięte / otwarte. Całość jest wykonana z dużą dbałością o jakość, ale też swoim wyglądem i zasadą działania nie odbiegają od innych czujników tego typu. Otwarcie modułu elektronicznego jest proste - trzeba to zrobić, by zdjąć z baterii plombę blokującą zasilanie elektroniki. Płytka zamontowana jest solidnie, nie grozi jej wypadnięcie, co oznacza, że moduł jest solidnie wykonany. Do obu elementów dołączono taśmę dwustronną, która zapewni montaż czujnika przy drzwiach lub oknie.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 15 20171218 1424386787

Wnętrze czujnika ruchu

Czujniki ruchu wykonano z podobnego tworzywa jak pozostałe elementy, z tą różnicą, że zamiast matowego materiału, zastosowano tu gładkie, błyszczące tworzywo. Swoim kształtem również nie odbiegają od innych, konkurencyjnych modeli, chociaż spotkałem się też z mniejszymi modułami. Te czujki mają rozmiary ok. 5x8 cm. W dolnej części, za matowym elastycznym tworzywem umieszczono właściwe detektory ruchu, natomiast nad nimi trzy diody sygnalizujące status pracy: zasilanie, detekcję i awarię. Wykorzystane przez Stekop czujki ruchu dają duże możliwości. Oprócz dowolnej pozycji montażu mają one dwa stopnie detekcji. Na pewno spodobają się posiadaczom zwierzaków typu kot czy pies, ponieważ czujniki można tak ustawić by nie reagowały na zwierzęta o wadze mniejszej niż 20 kg. To oznacza, że czujka może też nie zareagować na bobasa raczkującego po podłodze. Załączona w pudełku instrukcja pokazuje jak ustawić czujnik by prawidłowo reagował na poruszający się obiekt. Dotyczy to zarówno miejsca montażu, jak i kalibracji poprzez odpowiednie ustawienie jumperów na płytce.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 14 20171218 1968265467

Czujki ruchu PIR

Czujniki obejmują swoim zasięgiem obszar 12x12 m, zasilane są przez dwie baterie AA, które są dołączone w zestawie. Ciekawa informacja znajduje się na etykiecie umieszczonej z tyłu obudowy. Zaznaczono tam, że czujniki komunikują się z centralą za pośrednictwem fal radiowych na częstotliwości 433 MHz. Oznacza to, że komunikacja nie będzie zakłócana przez sieć WiFi 2.4GHz, jak również przez mikrofalę (a ona potrafi narozrabiać). To pasmo charakteryzuje się też większym zasięgiem niż WiFi pracujące w standardach 802.11x.


Spójrzmy teraz na specyfikację.

• Liczba obsługiwanych bezprzewodowych czujek wykrywających włamanie, pożar, gaz: 15
• Liczba obsługiwanych przewodowych czujek (z dołączonym modułem rozszerzeń MCP): 10
• Liczba stref ochrony: 4
• Liczba obsługiwanych smartfonów: 8 (WiFi-Router) / 4 (Wifi-Direct)
• Liczba obsługiwanych użytkowników: 8 (WiFi-Router) / 4 (Wifi-Direct)
• Liczba użytkowanych kamer CCTV: 8
• Napięcie zasilania: 5VDC
• Maksymalny pobór prądu z zasilacza (z modułem MCP): 0,55 A
• Typ złącza zasilania: mikroUSB
• Czas podtrzymania awaryjnego zasilania z wewnętrznego akumulatora: > 12 h
• Łącza komunikacyjne:
• GSM/GPRS – połączenie zdalne ze smartfonami, Call Center i Centrum Dozoru
• WiFi 802.11b/g/n – lokalna komunikacja bezprzewodowa ze smartfonem i kamerami CCTV
• Pasmo 433MHz - komunikacja z bezprzewodowymi czujkami alarmowymi
• Sygnalizacja alarmów: sygnalizator wewnętrzny, smartfony
• Wyjścia do przyłączenia zewnętrznych sygnalizatorów: 3 (parametryczne)
• Wskaźniki stanu pracy: 7
• Temperatura pracy [°C]: 0 ÷ 50
• Wymiary [mm]: 175x125x30
• Masa bez zasilacza [kg]: 0,34
• Bateria: 12 godzin pracy w przypadku braku stałego zasilania
• Aplikacja: Android 4.0 lub nowszy
• Inne funkcje: Możliwość zdalnej aktualizacji oprogramowania centrali DIONE z aplikacji smartfonu
Jak widać centralka pozwala podłączyć całkiem sporo czujek, obsłuży też 8 kamer. Taka sama liczba użytkowników może zalogować się do oprogramowania zarządzającego systemem, co w moim odczuciu jest liczbą w zupełności wystarczającą. Wszystkie czujki można przypisać do czterech stref i niestety, tej liczby nie zwiększymy. Serce tego systemu zasilane jest przez uniwersalny interfejs – microUSB. To oznacza, że zwykła ładowarka może dostarczyć energię do urządzenia zbierającego informacje z wszystkich podłączonych do niej elementów.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 1 20171218 1613321540

Cechy systemu wyspecifikowane na odwrocie pudełka

System wykorzystuje trzy różne pasma radiowe, każde zarezerwowane dla innego rodzaju funkcjonalności. GSM pozwala przesłać na smartfona lub do Centrum Dozoru informację o alarmie, WiFi pozwala na zdalną konfigurację systemu, a na paśmie 433MHz centralka komunikuje się z czujnikami bezprzewodowymi. Trochę z boku tego trójpasmowego systemu bezprzewodowego stoją kamery, które przesyłają obraz na częstotliwości 2.4GHz. Obraz z nich nie przechodzi przez centralę systemu, jest wysyłany bezpośrednio na smartfona. To też oznacza, że w przypadku gdy chcemy mieć podgląd na obraz z kamery gdy nie ma nas w domu, trzeba odpowiednie przekierować porty na routerze i udostępnić ją w sieci publicznej.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 11 20171218 1994559671

Diody iformujące o statusie pracy systemu

Powyższa specyfikacja pokazuje, że producent przewidział dwa rodzaje alarmów – na smartfonie i w samej centralce. Oczywiście, jeśli podłączymy ją do jakiegoś Centrum Dozoru, to i tam w przypadku aktywacji, któregoś z czujników wzbudzi się alarm. Plusem jest to, że urządzenie wyposażone jest w baterię podtrzymującą zasilanie przez 12h – tak twierdzi producent, chociaż mi testy pokazały coś innego.


Konfiguracja

Aby uruchomić system trzeba podłączyć centralkę do prądu oraz uruchomić i aktywować wszystkie czujki. Oznacza to zdjęcie plomb zabezpieczających z baterii a w przypadku czujników ruchu PIR dodatkowo ich uruchomienie. W tym celu trzeba zdjąć obudowę, przesunąć włącznik oraz nacisnąć przez kilka sekund przycisk antynapadowy (powoduje on wzbudzenie alarmu po zdjęciu obudowy czujki, gdy system jest załączony). Powoduje to przejście czujnika PIR w tryb nawiązywania komunikacji z centralą.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 20 20171218 1448199058

Ekran główny aplikacji

Konfiguracja systemu odbywa się za pośrednictwem urządzenia mobilnego. Przy pomocy przygotowanej przez producenta aplikacji Dione App można dodać i skonfigurować czujki, kamery, użytkowników systemu itp. Aplikację najłatwiej pobrać skanując QR Code umieszczony na pudełku lub w instrukcji. Program przygotowano dla urządzeń pracujących pod kontrolą Androida.
W pierwszym kroku po uruchomieniu trzeba połączyć się z siecią WIFI generowaną przez centralkę. Po podłączeniu zasilania potrzebuje ona ok. 2 minut by podnieść system. Po połączeniu się z siecią definiujemy dostęp Dione do własnej sieci lub możemy zostawić ją jako sieć odseparowaną. Zalecam jednak podłączyć centralkę do lokalnej sieci bezprzewodowej, ułatwi to wiele spraw (aktualizację systemu, udostępnianie kamer, zdalną komunikację z systemem itp.). W tym kroku definiujemy też hasło administratora, które będzie potem używane podczas konfiguracji i obsługi systemu. W kolejnych krokach możemy zdefiniować strefy i podłączyć czujki przypisując je od razu do konkretnej strefy. Potem wystarczy aktywować obszary i oczywiście sprawdzić działanie systemu.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 23 20171218 1421507016 

Menu konfiguracyjne

Pierwsze okno, jakie jest widoczne po uruchomieniu aplikacji zawiera listę lokalizacji objętych systemami bezpieczeństwa Dione. Warto tu zwrócić uwagę, że jedna lokalizacja, to jeden system – jedna centrala. Oznacza to, że z poziomu jednej aplikacji możemy zarządzać kilkunastoma systemami zamontowanymi w różnych miejscach. Po wybraniu jednej lokalizacji przechodzimy do ekranu głównego, na którym widać status systemu – włączony / wyłączony – cztery duże przyciski stref oraz dwa mniejsze, które wyszczególniono łatwo rzucającymi się w oczy kolorami. Przy ich pomocy możemy wezwać pomoc lub wezwać ochronę. O ile pierwszy jest aktywny cały czas, o tyle drugi zadziała wtedy, gdy mamy wykupiony abonament i podłączymy nasz system do firmy zajmującej się profesjonalną ochroną. Załączone strefy wyszczególniono zielonym kolorem, który w przypadku awarii zmienia się na żółty, a w przypadku wyłączenia systemu na szary. Na tle innych, nieaktywnych stref, które są wyszarzane, kolory szybko rzucają się w oczy. W przypadku alarmu, strefa, w której wzbudzony został alarm pulsuje na czerwono. Aktywowanie i deaktywowanie czujników w danej strefie wymaga podania hasła administratora lub użytkownika o odpowiednich uprawnieniach.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 25 20171218 2009056697 

Zgłoszenie alarmu 

W lewym górnym rogu głównego okna znajduje się przycisk, przy pomocy którego wywołujemy menu. Znajdują się tam pozycje: Lista obiektów, Stan systemu, Przeglądanie historii, Konfiguracja, Aplikacja do obsługi kamer oraz Konto użytkownika. Pierwsza pozycja prowadzi do ekranu startowego aplikacji, na którym wybieramy obiekt objęty systemem, druga natomiast pozwala sprawdzić stan systemu, podłączonych czujek, wersję firmwaru itp. - syntetyczne informacje, podane w bardzo przystępny sposób. Trzecia pozycja menu pozwala podejrzeć historię wszystkich zdarzeń zarejestrowanych przez system – aktywowanie i deaktywowanie systemu, stref i czujek, uruchomienie alarmów, próby sabotażu, problemy z zasilaniem itp. Przygotowane filtry pozwalają wybrać zarówno zdarzenia, które mają być wyświetlane, jak i przedział czasowy, który chcemy przeanalizować.
Przeskoczę teraz do ostatniej pozycji – konta użytkownika. To tu definiujemy loginy i hasła, podajemy numer telefonu i nadajemy uprawnienia osobom, które mają korzystać z systemu. Dla ułatwienia aplikacja umożliwia pobranie wymaganych danych z książki telefonicznej smartfona. Możemy też zsynchronizować konto ze swoim profilem na Google+, dzięki czemu w aplikacji pojawi się np. nasz awatar z tego systemu społecznościowego. Tutaj też zarządzamy licencją na zdalny dostęp – kosztuje ona 4.90 zł / m-c. Za tę kwotę możemy zapewnić sobie zdalny dostęp do centrali z każdego miejsca, w którym jest Internet.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 33 20171218 1447156882 

Ekran główny z załączoną strefą

Pozostałe dwie pozycje menu: konfiguracja i aplikacja do obsługi kamer, to opcje, które jak nietrudno się domyślić służą do odpowiedniego ustawienia systemu. Wybór konfiguracji spowoduje wyświetlenie okna z nowymi opcjami do wyboru:
- Obiekt – definiujemy adres obiektu objętego systemem
- Użytkownicy – możemy zdefiniować do ośmiu użytkowników systemu i nadać im różne uprawnienia. Producent przygotował pięć zdefiniowanych profili: administrator, użytkownik, serwis, dziecko i ochrona. Możemy też, korzystając z szóstego profilu nazwanego niestandardowy, samodzielnie ustawić uprawnienia dla takiej osoby. Do wyboru mamy możliwość sprawdzenia stanu systemu, wyświetlenie historii zdarzeń, podgląd z kamer, odebranie wezwania pomocy, lokalne wezwanie pomocy, zdalne wezwanie pomocy, lokalne i zdalne potwierdzenie / odwołanie alarmów, lokalne i zdalne odebranie alarmów, lokalne i zdalne wyłączenie / załączenie systemu i w końcu konfiguracja centrali. Jak widać możliwości jest wiele. Oczywiście, każdy ze zdefiniowanych użytkowników musi mieć smartfona i zainstalowaną na nim aplikację, by móc np. aktywować lub dezaktywować system bezpieczeństwa.
- Strefy – definiujemy obszary objęte ochroną, nadając im nazwy oraz ustalając czas, po którym nastąpi wzbudzenie alarmu, jeśli nie dezaktywujemy systemu w określonym czasie. Tutaj też wybieramy ikonę, która będzie reprezentować tę strefę na ekranie głównym aplikacji.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 26 20171218 1216363310

Okno definiowania stref

- Czujki – to tu podłączamy poszczególne czujki oraz przypisujemy je do określonych stref.
- Moduł czujek przewodowych – tu konfigurowane są czujki przewodowe, który w moim przypadku był nieaktywny.
- Kamery – w tym miejscu wprowadzamy dane dostępowe (adres IP, port, login administratora i hasło) kamer, które chcemy podłączyć do systemu.
- Data i czas – ta opcja pozwala na synchronizację czasu centrali ze smartfonem. Robimy to z reguły przy pierwszej konfiguracji centrali (lub po jej resecie do ustawień fabrycznych).
- Aktualizacja programu centrali – w tym miejscu możemy sprawdzić, czy producent opublikował jakąś aktualizację aplikacji i ewentualnie ją uaktualnić
- Usuń obiekt – ostatnia pozycja w menu, która usuwa z aplikacji wszystkie dane związane z obiektem.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 31 20171218 1422242540

Historia zdarzeń rejestrowanych przez system

Ponieważ cały system opiera się na czujkach i kamerach, kilka słów na ich temat. Wspomniałem, że w wersji podstawowej, z centralką dołączane są trzy czujniki: dwa PIR i jeden otwarcia drzwi. Podczas ich podłączania centralka same je wykryła, co było widać po odczytanym pięcioznakowym kodzie identyfikującym czujnik, która podczas próby połączenia jest wysyłany z czujki do centrali. Eliminuje to ryzyko podwójnego przypisania tej samej czujki do centrali. Definiując czujkę, oprócz przypisania do określonej strefy możemy zdefiniować rodzaj alarmu: włamanie, pożar, medyczny, napad, techniczny, gaz, czad. Po raz kolejny producent pokazał dużą kreatywność i zrozumienie potrzeb użytkownika, który chciałby jak najszybciej poznać przyczynę alarmu. Kolejną opcją do wyboru jest typ reakcji czujki: natychmiastowa głośna lub cicha oraz opóźniona.
Niestety, o ile z czujkami znajdującymi się w zestawie z centralką nie było większego problemu podczas podłączania, o tyle z czujnikiem dymu i kamerą nie miałem już tak dobrze. Podłączenie tych elementów jest możliwe, wymaga jednak trochę gimnastyki.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 28 20171218 1730108853

Konfiguracja kamery

Kamery, to niestety urządzenia, które nie znajdują się w katalogu produktów Dione. Na szczęście producent oferuje możliwość podłączenia kamer innych producentów, dzięki czemu system bezpieczeństwa ma pełną funkcjonalność. Niestety, oznacza to, że trzeba było pójść na pewien kompromis i przygotować aplikację w sposób na tyle uniwersalny, by można było podłączyć dowolną kamerę. Aby to zrobić trzeba najpierw zainstalować jej natywne oprogramowanie, odpowiednio skonfigurować, a następnie zdefiniować w programie Dione App. Ponieważ różne kamery przesyłają obraz w różny sposób, producent systemu umożliwił uruchomienie aplikacji do podglądu obrazu z kamery z poziomu swojej aplikacji. Oznacza to m.in., że możemy zbudować system bezpieczeństwa w oparciu o np. osiem kamer różnych producentów (przypomnę, że tyle kamer można podłączyć). Ale oznacza to jednocześnie, że do podglądu rejestrowanego przez nie obrazu będziemy wykorzystywać osiem różnych aplikacji. Co prawda jednocześnie i tak na smartfonie możemy podglądać obraz tylko z jednej kamery, ale jest różnica mieć jeden program a osiem. Najczęściej podczas takiego podglądu możemy wykonać zdjęcie i np. poprowadzić rozmowę – o ile kamera dysponuje opcją dwustronnego przesyłania dźwięku.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 29 20171218 1767028292

Wybór programu do obsługi kamery

Przyznam, że aplikacja do zarządzania systemem Dione, jest najlepszą aplikacją, z jaką miałem do tej pory do czynienia w przypadku systemów bezpieczeństwa. Pomijam to, że jest to aplikacja mobilna pozwalająca za pośrednictwem smartfona skonfigurować cały system. Jednak mały ekran telefonu narzuca spore ograniczenia, z którymi projektant aplikacji bardzo dobrze sobie poradził. Informacje są dobrze rozmieszczone, to co istotne jest wyróżnione a menu jest dobrze rozplanowane. Funkcjonalność aplikacji można opanować dosłownie w kilka minut. Podłączenie i skonfigurowanie urządzeń (o ile wie się, jak je włączyć) trwa chwilę. Więcej czasu zajmuje montaż czujników i ustawienie ich w taki sposób, by swoim zasięgiem obejmowały wymagany obszar. Więcej czasu zajmuje konfiguracja i udostępnienie podglądu z kamery. I to jest słaba strona systemu, chociaż jeszcze raz podkreślę – nie ma ograniczenia na to, jakie kamery zastosujemy. Duża uniwersalność ma niestety swój koszt.
W przypadku wzbudzenia alarmu, sygnał dźwiękowy jest generowany zarówno przez centralkę, jak i smartfon. W przypadku tego ostatniego nie pomoże ściszenie dźwięku – syrena alarmowa i tak się uruchomi. Pomimo tego, że generowany dźwięk jest głośny, nie wibruje w uszach, nie wzbudza dyskomfortu.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 30 20171218 1283242872

Widok z kamery

Dodam, że producent przygotował szczegółową instrukcję konfiguracji i montażu systemu. Ponieważ jest to produkt polski, zarówno aplikacja, jak i instrukcje są w naszym ojczystym języku, co dodatkowo ułatwia uruchomienie.
Na koniec wspomnę jeszcze o zasilaniu. Centralka została wyposażona w baterię podtrzymująca działanie systemu w przypadku odcięcia zasilania z sieci elektrycznej. W specyfikacji producent napisał, że bateria wytrzymuje 12 godzin. W moim przypadku, po odcięciu zasilania, przy połączeniu ze wspomnianymi wcześniej czujnikami, centrala działała przez ponad 18 godzin. Oczywiście zasygnalizowała brak zasilania – diodą na wyświetlaczu oraz odpowiednim sygnałem na komórce – ale dalej działała. Duży plus dla producenta za taki margines bezpieczeństwa.


Podsumowanie

Dione Basic kosztuje 899 złotych. Jak już wiecie w tej cenie dostajemy centralkę i trzy czujniki, jednak cała moc tego zestawu tkwi nie w tych urządzeniach, a w doskonale zrobionej aplikacji. Aplikacji nie tylko pozwalającej na szybkie skonfigurowanie i uruchomienie systemu i późniejsze łatwe nim zarządzanie, ale też pozwalającej na rozszerzenie jego funkcjonalności dzięki podłączeniu innych urządzeń, niekoniecznie z katalogu Dione.
Widać, że system został zaprojektowany przez kogoś, kto wie, czego chce od systemu bezpieczeństwa – łatwej konfiguracji i dużej uniwersalności. I ten system to wszystko daje.
Problem pojawi się wtedy, gdy stracimy telefon, zapomnimy go z samochodu lub pracy albo rozładuje się jego bateria. Jak wtedy wyłączyć alarm? Warto to wziąć pod uwagę przy instalacji tego systemu. Jednak pomimo tego, cały czas uważam, że Dione Basic jest wart uwagi. Jeśli też tak uważacie, i chcielibyście się w niego zaopatrzyć, zachęcam do wizyty w sklepie Dione.

bezprzewodowy system alarmowy dion basic 8 20171218 1167932347

Centrala systemu Dione Basic

Plusy Minusy

duże możliwości konfiguracyjne
b. duża uniwersalność
łatwe w obsłudze oprogramowanie
długi czas pracy na zasilaniu awaryjnym
możliwość zdalnego dostępu
obsługa dużej liczby czujek i kamer

brak kamer w katalogu Dione
tylko 3 czujniki w zestawie

Jeśli komuś nie chce się czytać, zapraszam do obejrzenia poniższej videorecenzji, a tutaj znajdziecie zdjęcia z testów

Moja ocena:

robot blogotech ocena 4